Casuïstiekbespreking palliatieve zorg

 Registratie gesloten
 
26
Categorie
Palliatieve zorg
Datum
donderdag 13 februari 2020 16:45
Locatie
LUMC, gebouw 1 ruimte J-01-128 - Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden
Aantal beschikbare stoelen
26
Beschikbare stoelen
Geen plaatsbewijzen meer voor deze datum
Telefoon
071-3628220
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bijlage
Over dementie en palliatieve zorg

Dementie is een ingrijpend proces voor de patiënt en diens naasten. Het organiseren van zorg en de communicatie over alledaagse zaken en ingewikkelde vraagstukken over behandeling en kwaliteit van leven vraagt veel inzicht en vaardigheden van zorgverleners. Dementie is niet te genezen of te voorkomen. Er is een onomkeerbaar proces in gang gezet. De uitwerking van de ziekte is zo verwoestend dat de persoon in de laatste fase van dementie nauwelijks nog lijkt op de persoon die hij was.

David Shenk zegt hierover: ‘In de allerlaatste fase raken patiënten hun spraak volkomen kwijt, ze worden incontinent, de spieren verstijven, lopen wordt onmogelijk, het gezicht verliest zijn elasticiteit, er ontstaan ademhalingsmoeilijkheden en slikken gaat niet meer. Dat alles voltrekt zich langzaam, sluipend, heimelijk, in de loop van maanden of zelfs jaren.’ Palliatieve zorg voor mensen met dementie is wezenlijk anders. Neem het essentiële uitgangspunt voor goede palliatieve zorgverlening: ‘de patiënt staat centraal’. Iemand met dementie kan zijn persoonlijke wensen en behoeften immers niet altijd meer duidelijk maken, doordat een afname van communicatiemogelijkheden en een toename van de wilsonbekwaamheid onderdelen van zijn ziekte zijn. De rol van de naasten is bij dementie daarom wezenlijk anders.

De casuistiek zit inmiddels vol. U kunt zich wel op de reservelijst laten plaatsen door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De ervaring leert dat er op het laatste moment nog wel eens een plekje vrijkomt.

Doelgroep: Verpleegkundigen niveau 4 & 5 en casemanagers dementie
Accreditatie: Accreditatie wordt aangevraagd voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en geestelijk verzorgers
Aanmelden: is niet meer mogelijk, u kunt zich wel op de reservelijst laten plaatsen
Kosten: kosteloos voor netwerkleden. Voor overige deelnemers bedragen de kosten €25,-

Voor het volledige programma opent u de bijlage.

 
 

Powered by iCagenda

© 2013 Transmuralis