Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor.

De bekendste symptomen zijn geheugenverlies en veranderend gedrag.

Mensen met dementie krijgen gedurende het ziekteproces te maken met problemen op meerdere levensgebieden en ze worden steeds meer afhankelijk van anderen. Dementie heeft dus grote impact op iemands leven én op dat van de omgeving. Mantelzorgers kunnen (over)belast raken door de toenemende zorg.

Mensen met dementie

Momenteel zijn er meer dan 8.000 mensen met dementie in Zuid-Holland Noord. Gemiddeld zijn er drie mensen betrokken bij de zorg voor iemand met dementie. Dit betekent dat ongeveer 32.000 mensen in onze regio te maken hebben met dementie.

Alzheimer Nederland heeft berekend dat in 2025 in Zuid-Holland Noord 10.950 mensen met dementie zullen wonen. Door verschillen in de bevolkingssamenstelling zijn de verschillen tussen gemeenten in de regio groot. De groei varieert van 10 procent voor de gemeente Leiden tot 51 procent voor de gemeente Nieuwkoop.

Contactpersoon

Marieke Zebregs is programmaleider van het netwerk dementie. Zij werkt op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag.  Ze is per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bereikbaar of telefonisch via 071-3628220.