Els.jpg - 14.40 KBAfgelopen week werd ik getrakteerd op een avond ‘Breder dan klassiek’, met Amsterdam Sinfonietta en De Dijk; oftewel Dijkers en Strijkers. Elk jaar maakt het strijkersorkest een tournee met een artiest uit het populaire genre en ditmaal dus met De Dijk. Vertrouwde nummers van De Dijk kregen een nieuw, mooi gearrangeerd, jasje. Nummers als ‘Groot hart’ en ‘Als het golft’ werden op deze manier na een strijkbeurt weer zo goed als nieuw. Daar is wel een periode van voorbereiding en repetities aan vooraf gegaan.

Het maken van de nieuwe arrangementen en het bij elkaar voegen van twee muziekstijlen heeft de nodige tijd gekost, maar die avond op het podium van de Stadsschouwburg werd duidelijk dat Amsterdam Sinfonietta en De Dijk wel aan elkaar zijn gewaagd. De nummers van De Dijk werden comfortabel op een bedje violen gelegd.

Terwijl ik zat te genieten van de muziek, dwaalden mijn gedachten af. Ruim zes jaar ben ik nu, met groot enthousiasme, coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg in de regio. In die zes jaar is dat altijd een solo functie geweest. Vanaf het begin van dit jaar is het netwerk verder gegaan onder de paraplu van Transmuralis. De in de afgelopen zes jaar ontwikkelde muziekstijl van het Netwerk Palliatieve Zorg is gevoegd bij de nieuwe, frisse muziekstijl van Transmuralis. Ook daar is een periode van voorbereiding en wennen aan vooraf gegaan. Het maken van nieuwe arrangementen heeft de nodige tijd gekost.
Inmiddels lijkt het erop dat het Netwerk Palliatieve Zorg en Transmuralis wel aan elkaar zijn gewaagd en dat ook de muziek van het Netwerk Palliatieve Zorg comfortabel op een bedje violen is gelegd.

Eén nummer van De Dijk werd die avond in de Stadschouwburg weliswaar niet gespeeld, maar dringt zich hier wel op in mijn gedachten. Huub van der Lubbe, zanger en tekstschrijver van De Dijk, wist het al jaren geleden: ‘Oh ik kan het niet, ik kan er niet omheen, nee ik kan het niet, ik kan het niet alleen!’ Om met het netwerk palliatieve zorg, nu samen met Transmuralis, weer stappen verder te komen, hebben we al die kennis en al die ervaring die er in de regio is, hard nodig.
Ik kan het niet alleen!