Mijn twee kinderen, 16 en 14 jaar, hebben alle twee dezelfde opdracht voor hun gymles op de middelbare school. Zij gaan leren jongleren. Als de drie ballen rond komen krijgen ze een 5, ander half keer rond is een zes en ga zo maar verder. Thuis wordt er druk geoefend. Dochter lief oefent trouw, want ze wil een hoger cijfer halen dan haar oudere broer. Er zijn geen jongleerballen in huis, de aanwezige tennisballen zijn te groot en golfballen te hard.

In het begin heb ik niet in de gaten waardoor er ineens zoveel geplette mandarijnen op de fruitschaal liggen. Het blijkt dat de mandarijnen voor het oefenen worden gebruikt. Op mijn advies wordt er overgeschakeld op kleine dennenappeltjes in een sok.  Leren jongleren, blijkt een lastige opdracht.
Na twee gymlessen wordt de boodschap duidelijk. Bij het leren jongleren, draait het niet om het leren vangen van de ballen. Het draait vooral om het op de juiste manier leren loslaten van de ballen. Als je de ballen leert loslaten, zul je namelijk zien dat het vangen vanzelf gaat. Succes vereist dus loslaten.

Ik zie een parallel met het leven. Er komt zoveel op ons af, hoe houden we alle ballen in de lucht. En hoe kun je leren loslaten want pas als je op de juiste manier leert loslaten kun je succes bereiken.

Zou dat ook zo werken in het netwerk CVA? Binnen de regio Zuid Holland Noord zijn de afgelopen jaren drie mooie zorgpaden ontwikkeld. Ieder ziekenhuis heeft een eigen voorkeurspad met collega instellingen waar afspraken mee zijn gemaakt. Er zijn afspraken over de logistiek en er zijn gesprekken gevoerd wat er in een overdracht naar elkaar moet staan. Professionals komen af en toe bij elkaar om kennis te delen, maar er is weinig contact tussen de drie paden. Ieder pad houdt zijn eigen ballen in de lucht.

Met de oprichting van Transmuralis is door de bestuurders de intentie uitgesproken om in onze regio te komen tot één gezamenlijk zorgpad voor de zorg voor mensen met een beroerte. Uiteindelijk willen we met elkaar bereiken dat in ieder ziekenhuis patiënten op dezelfde manier worden voorgelicht over het te volgen traject en dat de patiënt vervolgens beredeneerd kan kiezen waar hij na opname heen gaat, bij welke gespecialiseerde revalidatieafdeling hij het beste af is.
De weg er na toe zal voelen als een gymles jongleren met andere ballen. Misschien moet er gevarieerd worden met ballen uit de drie zorgpaden met een andere grootte, zwaarte, kleur of aantal. We gaan met elkaar aan de slag.

Ieder bestaand zorgpad zal waarschijnlijk iets moeten leren loslaten om gezamenlijk goed te kunnen jongleren.  Dat is een uitdaging en zeker mogelijk.  

Succes vereist soms loslaten.