Op deze dag is het in heel Europa voor de zestiende keer de Dag van de Beroerte. Er wordt stilgestaan bij vragen als: hoe kun je een beroerte herkennen, hoe kan de kans op een beroerte verkleind worden en wat zijn de mogelijke gevolgen van een beroerte?

CVA-netwerk in onze regio

Binnen onze regio Zuid-Holland Noord (regio Leiden, Alphen aan den Rijn en de Duin- en Bollenstreek) is er een actief CVA-netwerk. Dit netwerk bestaat uit verschillende zorgorganisaties, die allen een specialisatie hebben in één of meer van de verschillende fases van een beroerte: de acute, revalidatie en de chronische fase. Er is een multidisciplinaire aanpak waarbij laagdrempelig overleg plaatsvindt als dit nodig is. Het CVA-netwerk staat open voor vragen over CVA-gerelateerde zorg van patiënten en hulpverleners.

Aandacht voor de beroerte in de regio

Door de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus, hebben wij moeten besluiten om onze jaarlijkse prik- en informatiestands in het LUMC en Alrijne Ziekenhuis niet door te laten gaan. Maar wij willen als netwerk juist nu aandacht vragen voor de beroerte, want wij merken dat patiënten in deze tijd langer doorlopen met klachten die mogelijk kunnen duiden op een infarct of bloeding. En ook nu geldt, elke seconde telt!

Dit jaar vragen wij aandacht voor de beroerte via verschillende media, waarbij de diverse aspecten rondom een beroerte belicht worden. Maar waarin ook opgeroepen wordt om mogelijke klachten snel met de huisarts te bespreken.

Factsheet

Dit jaar willen wij als netwerk de beroerte ook meer onder de aandacht brengen bij de zorgverleners in de regio. Dit omdat niet iedereen dagelijks te maken heeft met beroertezorg. Bijgevoegd vindt u een factsheet. Hierop is duidelijk beschreven hoe u een beroerte kunt herkennen, hoe te handelen en wat de mogelijke gevolgen zijn na een beroerte. Wij vragen u deze factsheet uit te printen, te verspreiden onder uw zorgverleners en op 12 mei op een goed zichtbare plek op te hangen. Zo helpt u ons de aandacht voor een beroerte te vergroten.

Heeft u vragen of opmerkingen over de dag van de beroerte of de CVA-zorg in onze regio, dan kunt u contact opnemen met ketencoördinator Louise Crama via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hartelijk dank namens alle zorgverleners in het CVA-netwerk.

logoos CVA DvdB