De komende maanden gaat de programmaleider dementie van Transmuralis in gesprek met de aangesloten organisaties van het dementienetwerk over de vertaling van de landelijke zorgstandaard dementie naar een lerend (regionaal) dementienetwerk.

Onlangs is de nieuwe zorgstandaard dementie uitgebracht. De vorige versie kwam tot stand in 2013, dus het was tijd voor vernieuwing. Ten opzichte van de vorige versie is er volgens de opstellers het een en ander veranderd. Zo is er nu bijvoorbeeld een heldere visie op persoonsgerichte en integrale zorg voor personen met dementie en mantelzorgers en is er een samenhangende benadering van het gehele dementietraject; van niet-pluis fase tot stervensfase en nazorg. De visie is uitgewerkt in 25 concrete aanbevelingen. De zorgstandaard richt zich op het wat en waarom van persoonsgerichte en integrale zorg.

Volgens de zorgstandaard dementie dient de standaard ten minste de volgende doelen:

  • het voeren van een adequaat kwaliteitsbeleid
  • de informatievoorziening over dementie en het daarbij passende aanbod naar alle betrokken doelgroepen
  • transparante communicatie tussen patiënten, mantelzorgers en zorgverleners

De uitwerking van wie en hoe hoort volgens de zorgstandaard thuis in richtlijnontwikkeling en regionale zorgprogrammering. Dat geldt ook voor de prestaties, contractering en eventuele verantwoording.

De zorgstandaard vindt zijn vertaling dus in een regionaal zorgprogramma. Het doel van een zorgprogramma is om in de regio de complexe processen rondom dementiezorg- en ondersteuning beter en doelmatiger te organiseren.

Het zou mooi zijn als we de kennis en expertise die al aanwezig is in de regio nog beter kunnen bundelen en inzetten om zo op een lerende manier de zorgstandaard te vertalen naar het regionale dementienetwerk. Vind je het leuk om bij dit proces betrokken te worden, dan kan je contact opnemen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..