Na een pilot in 2019 heeft Transmuralis de Warme overdracht in de regio Zuid-Holland Noord geïmplementeerd bij de ziekenhuizen Alrijne en LUMC en bij de thuiszorgorganisaties Libertas Leiden, Marente en ActiVite.

Zowel vanuit de kant van de ziekenhuizen, de thuiszorgorganisaties als ook vanuit de patiënten wordt deze proactieve aanpak positief gewaardeerd.

Per 1 juli zijn alle overige, bij Transmuralis aangesloten, thuiszorgorganisaties uitgenodigd om deel te nemen aan de Warme overdracht. Met de thuiszorgorganisaties wordt gekeken naar wat nodig is om de Warme overdracht te implementeren om zo de overdracht van kwetsbare ouderen van ziekenhuis naar thuis in onze regio verder te verbeteren.

Wat is een Warme overdracht?

Warme overdracht verbindt professionals in de ziekenhuizen met professionals in de eerstelijnszorg. Zij ondersteunt door persoonlijke overdracht de begeleiding van kwetsbare ouderen die na een ziekenhuisopname weer thuis komen. Gebleken is dat het ouderen vertrouwen geeft als zij weten dat de thuiskomst in een persoonlijke overdracht wordt voorbereid.

Hoe werkt een Warme overdracht?

Warme overdracht betekent concreet dat enkele dagen voor de ontslagdatum de wijkverpleegkundige, telefonisch (‘warm’) contact heeft met de afdelingsverpleegkundige van het ziekenhuis. Voor de thuiszorgorganisatie betekent dit dat de wijkverpleegkundige in de Pointaanvraag de contactgegevens ontvangt van de afdelingsverpleegkundige in het ziekenhuis en gevraagd wordt te bellen voor de Warme overdracht. Deze overdracht vindt vervolgens plaats aan de hand van de onderwerpen in het Point-overdrachtsformulier. De ziekenhuizen zijn voorbereid op dit telefoongesprek en kunnen de gevraagde informatie in het gesprek delen met de wijkverpleegkundige en vervolgens terugkoppelen aan de patiënt en mantelzorger.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Warme overdracht? Of wilt u van gedachten wisselen over dit project? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.