Hoe ervaren mensen met dementie en hun naasten de zorg en ondersteuning in de gemeente Alphen aan den Rijn? Dat bracht de werkplaats sociaal domein in beeld. Stap twee is inmiddels afgerond: gesprekken over de verbeterkansen.
En dan nu .. stap drie!
In gezamenlijkheid zijn de centrale thema’s benoemd waarbinnen de betrokkenen met verbeterplannen aan de slag gaan. Dit zijn de thema’s:
- Overzicht en zelfregie. Binnen dit thema is inmiddels begonnen met de realisatie van een “routekaart” voor mensen met dementie en hun naasten, maar ook voor professionals. De routekaart zal worden aangevuld met een (dementie-) voorzieningenwijzer voor mensen die wonen in de gemeente Alphen aan den Rijn.
- Respijtvoorzieningen en daginvulling. Deze groep start eind februari / begin maart.
- Ondersteuning mantelzorg. Binnen dit thema is de werkgroep gestart met subthema’s zoals bewustwording (in relatie tot signalering), het betrekken van het hele systeem na diagnose, lotgenotencontact en ondersteuning van de mantelzorger bij verhuizing naar het verpleeghuis.
- Gezamenlijke start (na diagnose) en gedeelde informatie: binnen dit thema wordt gewerkt aan een voorstel voor een effectieve manier van communiceren met elkaar (huisarts / praktijkondersteuner / casemanager dementie) en een duidelijke rolverdeling vanaf het moment van het stellen van de diagnose.
- Signaleren in de “niet-pluis fase”: deze werkgroep is nog niet opgestart.
Deze derde fase loopt van januari tot juni 2021, waarna de resultaten op diverse manieren gedeeld zullen worden.
Transmuralis werkt hierbij samen met de werkplaats sociaal domein, de gemeente Alphen aan den Rijn, Tom in de buurt en Patient Journey Lab. En natuurlijk met mensen met dementie, mantelzorgers, Alzheimer Nederland en zorg- en welzijnsprofessionals in de gemeente Alphen aan den Rijn.
Meer info? Of wil je hieraan bijdragen? Neem dan contact op met programmaleider Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.