Donderdag 19 januari vond een netwerkbijeenkomst plaats over verbetering van dagbesteding voor mensen met dementie. Zo’n vijftig genodigden uit de regio, beslissers in de zorg, luisterden eerst naar Marijke van Haeften- van Dijk. Zij vertelde over haar promotieonderzoek naar laagdrempelige dagbesteding.

Dat maar zo’n vijf procent van de mensen met dementie naar een vorm van dagbesteding gaat, was een eyeopener voor een groot deel van het publiek. Uit haar onderzoek blijkt dat mensen met dementie in een laagdrempelige dagbehandeling met mantelzorgondersteuning in de wijk minder gedrags- en stemmingsproblemen vertonen dan in een traditionele dagbehandeling in het verpleeghuis. Ook bleek deze dagbesteding beter voor mantelzorgers. Fijn dat Marijke duidelijkheid kon geven over wat werkt.

Maar hoe kunnen wij kijken naar die overige 95% van de mensen met dementie? Wat is er nodig?

Daarover had Marius Buiting wel iets te vertellen. Ontroerend vertelde hij over zijn eigen ervaring met zijn moeder met dementie. En koppelde hij dat aan zijn kennis over het zorgveld in Nederland. Helemaal los van de kaders gaf hij een betoog over terug naar de bedoeling in de dagbesteding voor mensen met dementie. En eigenlijk ook nog breder dan dat. Laten we de kunst van het modderen weer leren. Alles is gericht op groter, verder, beter maar laten we leren omgaan met verlies. We moeten meer laden en gummen, weg met wat er niet toe doet, meer van waar het over gaat. Zo gaf hij een reeks aan tips en inspiratie aan een ademloos luisterend publiek.

Tijdens de bijeenkomst is er door iedereen puzzelstukjes ingevuld. Na de presentatie van Marijke en het betoog van Marius was het duidelijk dat we met een ingewikkelde puzzel te maken hebben, die niet één twee drie opgelost is. Hoe dan verder? Daar bleken gelukkig ook ideeën over. De gemeente Leiden en het netwerk dementie van Transmuralis, organisatoren van de bijeenkomst, zullen u daarover berichten. U hoort nog van ons.

Een uitwerking van het betoog van Marius en de presentatie van Marijke kunt u hier lezen.